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	RIGHTS OF CHILDREN IN OUT-OF-HOME PLACEMENT

This is to inform staff that with the enactment of Assembly Bill (AB) 899 (Chapter 683, Statutes of 2001) and pursuant to Welfare and Institutions Code 16001.9(a), the personal rights of children in out-of-home placements has been revised. Welfare and Institutions Code 16501.1 requires county placement workers to inform all children in out-of-home placements of their personal rights at least every six months during their regularly scheduled monthly contacts.  This information must be provided in an age-appropriate manner consistent with the child’s developmental level and documented in the CWS/CMS Case Notes.  

Effective immediately, the personal rights handouts in the Relative/Nonrelative Extended Family Member Approval Packets shall be the DCFS 5650, “Rights of Children in Out-of-Home Placement,” rather than the “Child’s Personal Rights” form.  All copies of the “Child’s Personal Rights,” including the Spanish version, are to be discarded.

A copy of the DCFS 5650 is attached to this FYI.
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If you have any questions regarding this release please 


e-mail your question to:


Policy@dcfs.co.la.ca.us



RIGHTS OF CHILDREN IN OUT-OF-HOME PLACEMENT

Section 16001.9 of the Welfare and Institutions Code reads:

(a) It is the policy of the state that all children in foster care shall have the following rights:

(1) To live in a safe, healthy, and comfortable home where he or she is treated with respect.

(2) To be free from physical, sexual, emotional, or other abuse, or corporal punishment.

(3) To receive adequate and healthy food, adequate clothing, and, for youth in group homes, an

   
allowance.

(4) To receive medical, dental, vision, and mental health services.

(5) To be free of the administration of medication or chemical substances, unless authorized by a

  
physician.

(6) To contact family members, unless prohibited by court order, and social workers, attorneys,

 
foster youth advocates and supporters, Court Appointed Special Advocates (CASA), and

 
probation officers.

(7) To visit and contact brothers and sisters, unless prohibited by court order.

(8) To contact the Community Care Licensing Division of the State Department of Social Services

  
or the State Foster Care Ombudsperson regarding violations of rights, to speak to

  
representatives of these offices confidentially, and to be free from threats or punishment for

 
making complaints.

(9) To make and receive confidential telephone calls and send and receive unopened mail, unless 

  
prohibited by court order.

(10) To attend religious services and activities of his or her choice.

(11) To maintain an emancipation bank account and manage personal income, consistent with the

  
child’s age and developmental level, unless prohibited by the case plan.

(12) To not be locked in any room, building, or facility premises, unless placed in a community

  
treatment facility.

(13) To attend school and participate in extracurricular, cultural, and personal enrichment activities,

  
consistent with the child’s age and developmental level.

(14) To work and develop job skills at an age-appropriate level that is consistent with state law.

(15) To have social contacts with people outside of the foster care system, such as teachers, church

  
members, mentors, and friends.

(16) To attend Independent Living Program classes and activities if he or she meets age

  
requirements.

(17) To attend court hearings and speak to the judge.

(18) To have storage space for private use.

(19) To review his or her own case plan if he or she is over 12 years of age and to receive

  
information about his or her out-of-home placement and case plan, including being told of 

  
changes to the plan.

(20) To be free from unreasonable searches of personal belongings.

(21) To confidentiality of all juvenile court records consistent with existing law.

(b) Nothing in this section shall be interpreted to require a foster care provider to take any action that would impair the health and safety of children in out-of-home placement.
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