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	REVISED POOL SAFETY STANDARDS
This release supplements FYI 01-08, Pool Safety Standards, and provides updated Health and Safety Code regulations regarding pool safety.

The purpose of this release is to inform CSWs and their SCSWs that the California Department of Social Services (CDSS) has issued the Foster Family Emergency Regulations which include revised pool safety standards.  Currently, pools must either have a fence that meets Health and Safety Code standards or a pool cover.  According to the revised regulations, if neither a fence nor a pool cover is feasible, an “exit alarm” on doors and windows accessing the pool can meet the standards.  An “exit alarm” is defined as a device that makes an audible, continuous alarm sound when any door or window is opened or left ajar.  Exit alarms may be battery operated or may be connected to the electrical wiring of the building.

Another option is to have all doors providing direct access from the home to the pool be equipped with a self-closing, self-latching device with a release mechanism placed no lower than 54 inches above the floor.  All windows having direct access to the pool can also be secured so they cannot open more than 4 inches; however, if the windows are located in sleeping rooms, they must have exit alarms.

To review the regulations, see CDSS’ Foster Family Emergency Regulations, Title 22, Division 6, Chapter 9.5, Article 3, Section 89387(d).

The DCFS 723 will be revised to reflect the new pool safety standards. 

If you have any questions regarding this FYI, contact Geri Kondo, program analyst, at (213) 351-5734.
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If you have any questions regarding this release please 


e-mail your question to:


Policy@dcfs.co.la.ca.us
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