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QUALITY OF LIFE ISSUES

WELFARE AND INSTITUTIONS CODE SECTION 362.05

Brief overview summary of WIC 362.05

· Effective January 1, 2004

· Commitment to having dependent children in out of home care live as normal a life as possible

· Promote ability for dependent children to participate in age appropriate extra curricular, enrichment and social activities.

WIC 362.05 specificity and expectations

· No State or local regulation or policy may prevent or create barriers to participation in extra curricular, enrichment or social activities.

· State and local agencies shall ensure that private agencies that provide foster care services to dependent children have policies consistent with the provisions of WIC 362.05.

· Private agencies must promote and protect the ability of dependent children to participate in age appropriate extra curricular, enrichment and social activities.

· The caretaker shall take reasonable steps to determine the appropriateness of the activity in consideration of the dependent child’s care, maturity and developmental level

Practice implications of WIC 362.05

Caregivers like parents are now authorized to determine whether to give permission (i.e., signing permission slips) for a dependent child to participate in extracurricular, enrichment, and social activities, including but not limited to:

· Attending slumber parties

· Participating in sports activities

· Going to the mall

· Participating in school related extra curricular events
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If you have any questions regarding this release please 


e-mail your question to:


Policy@dcfs.co.la.ca.us


· CSWs should not substitute their judgement for that of the caregivers in determining whether to give permission for a dependent child to participate in extracurricular, enrichment, and social activities.  In the event a CSW is concerned about a caregiver’s judgement regarding a child’s participation in an in extracurricular, enrichment, and social activity, (s)he should consult with County Counsel on what action to be taken if any.

· CSWs are not required to determine whether Live-Scan and/or CLETS clearances is required prior to allowing dependent children to participate in age-appropriate events.  It is the responsibility of Group Homes, Foster Family Agencies (FFA), and individual caregivers, in specified circumstances, to determine if the utilization of Live-Scan and/or CLETS is necessary pursuant to statute.

· Participation in these events, does not require the Social Worker to write and submit walk-on reports to the court

· CSWs must inquire of dependent children whether they have had the opportunity to participate in such events.

· CSWs must document the dependent child’s participation in extra curricular, enrichment and social activities in the contact notebook of CWS/CMS and be certain to include the information in court reports and case plans.

If CSWs have questions pertaining to their role as it relates to the objectives of WIC 362.05, they may contact the County Counsel assigned to the case, out-stationed County Counsel or the DCFS Policy Section for clarification.

Beginning in early June out stationed County Counsel will be providing on site training to staff on this subject.

A more detailed Procedural Guide is pending release.

ISSUE NO:�
04-20�
DATE:  05/04�
�
�









_1116652910.doc
[image: image1.png]






