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PARTICIPATION IN EXTRACURRICULAR ACTIVITIES
This FYI is to remind staff of current DCFS policy on extracurricular and social activities for children/youth in out-of-home care: 

· Welfare and Institutions Code Section 362.05 states in pertinent part that, “every child adjudged a dependent child of the juvenile court shall be entitled to participate in age-appropriate extracurricular, enrichment, and social activities...” 

· Title 22 California Code of Regulations Section 89379 also states in pertinent part that, “the caregiver shall provide opportunity for, and encourage participation in group sports, leisure time, family, special school, and daily living skill activities…”

Child(ren)/youth’s involvement in the community with activities such as team sports, performing arts or faith based activities, decreases the risk of unsafe behaviors and promotes better academic performance, as well as, increasing their self-esteem, learning opportunities, and social skills.  Positive interpersonal relationships through social interaction will better prepare DCFS supervised transition age youth (14-24 yr. olds) for transition into adulthood and independent living.

Current DCFS policy requires CSWs to:

· Communicate with caregivers and children/youth, as appropriate, the importance and requirements of extracurricular activities.  Activities shall be geared towards the interests of the child(ren)/youth , as well as age and developmental appropriateness.

· Provide community resource referrals to the caregiver, as needed.

· Monitor the ongoing participation and satisfaction of children/youth.

· Work with the caregiver and the child(ren)/youth to modify activities as needed to meet the requirements, as well as the interests and benefits for the child.
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If you have any questions regarding this release please 


e-mail your question to:

Policy@dcfs.co.la.ca.us

Clerical Handbook: http://lacdcfs.org/Policy/Hndbook%20Clerical/Default.htm
Child Welfare Services Handbook: http://lacdcfs.org/Policy/Hndbook%20CWS/default.htm

FYI’s: http://lacdcfs.org/Policy/FYI/TOCFYI.htm
· CSWs should not substitute their judgement for that of the caregivers in determining whether to give permission for DCFS supervised child(ren)/youth to participate in extracurricular, enrichment, and social activities.  In the event a CSW is concerned about a caregiver’s judgement regarding the participation of child(ren)/youth in an in extracurricular, enrichment, and social activity, (s)he should consult with County Counsel on what action to be taken if any.

See Procedural Guides 0080-0080-505.10, Youth Development: Transitional Independent Living Planning 0100-520.40, Out-of-Home Caregivers: Legal Consent Authority, 0100-535.30, Independent Living Program (ILP), and 0100-570.05, Quality-of-Life in Out-of-Home Care: Reporting Concerns
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